fibre 975 down en 599 up in ruraal Frankrijk

Door Silent7 op maandag 29 november 2021 18:36 - Reacties (9)
Categorie: Frankrijk, Views: 3.273

Nou wow, twee jaar geleden zagen we op oa Youtube reclames van onze provincie dat ze bezig waren met glasvezel.
Ons internet was whopping 12 down op goede dagen maar 8.4 was geen uitzondering en onze zoon werd daar steeds minder gelukkig van :)

Ik dacht niet dat ze bij ons zouden komen, ons koperen lijntje stopt hier en er zijn maar drie huizen .
50 meter naar de buren
150 meter naar volgende huis e
En dan een paar honderd meter voor d eesrte vier huizen

Echter opeens zag ik en gek nieuw kastje aan een paal hangen
En toen stapte vorgie maand iemand van Orange het terrein op en konden we ons over laten sluiten naar sneller internet. We zaten al bij Orange, gelijke kosten, installatie etc gratis.

Gedaan, en vandaag is de kabel getrokken en nieuwe modem in gebruik genomen.
975 down en 599 up
Zoon heeft een glimlach van oor tot oor.

Dit was echt een ding, voelde echt erg "hillbilly" en "boers" om zo langzaam te internetten, in Amsterdam hadden we gewoon goed kabel internet via UPC..
Vooral met regen was het nog erger en moesten we keuzen maken :"kom op zet steam eens uit want ik merk dat hij aan het updaten is"

Woohoo dat is verleden tijd.

Leuk dingetje, een paar maanden terug is tijdens een storm onze kabel los getrokkken en die lag op de grond. Met een ladder, veel getrek (wow wat is zo'n lange kabel zwaar) en gedoe heb ik het weer aangesloten.
En nu hangt de nieuwe door twee profs opgehangen glasvezel kabel vlak onder de oude (die ik laat hangen om hem te beschermen) maar het leuke voor mij is dat hun profi aangelegde kabel precies zo strak hangt als mij poging, dat had ik minder slecht gedaan dan kon :D

Het regent, het regent, de voortuin is nat ;)

Door Silent7 op woensdag 10 februari 2016 09:39 - Reacties (5)
Categorieën: Frankrijk, Natuur, Views: 5.739

https://www.youtube.com/watch?v=D1ZYhVpdXbQ


Derde keer dit jaar dat het water zo hoog is gekomen.

Ik zag het gisteravond al en heb de auto even verplaatst, die staat normaal bij het lage (nu nauwelijs zichtbare) muurtje links van de oude molensteen en daar zouden we nu niet zonder natte schoenen in hebben kunnen stappen.

http://oi63.tinypic.com/975xzn.jpg

Vruchtbaar spul, het water is bruin van het planten en aarde materiaal, op de plekken waar het dit achterlaat kunnen we weer een nog grotere explosie van groei verwachten

Gelukkig kan het nog 40 cm stijgen voor we er in huis last van dreigen te hebben (de twee laagste deuren zijn dan met een nooddijkje van wat hout, verpakking bubbelspul en purschuin dicht te maken zodat we een cm of 25 extra hoogte aan zouden kunnen. Maar dat is nog niet nodig, en als het nog veel verder stijgt dan gaat het ook over allerllei weilanden heen en ktijgt het dus zoveel extra ruimte dat die stijging niet echt waarschijnlijk is.

http://oi68.tinypic.com/o6he1e.jpg

Zie je die bamboo en dunne planten?
Daar is de brug aan de voorzijde. De bamboo is voor een hek en de dunne planten zijn groei van de blauwe regen die ik om het brughek wil laten groeien. Tegen de tijd dat de bamboo de structurele kracht kwijt is zijn die dikker en hebben we een levend brughek.


De grap is dat we de laatste dagen zelf maar een paar keer een buitje regen hebben meegekregen dit bewijst echter dat stroomopwaarts het weer minder fijn was dan de veelal stralende zon die wij hadden.
(Sorry de foto's gemaakt met mijn meer dan slechte phonecam, het gaat om het idee.)

China shopping Gearbest of LowGearWorst?

Door Silent7 op dinsdag 2 februari 2016 14:14 - Reacties (11)
Categorieën: Anders, Frankrijk, Views: 7.014

Gearbest? “Lowest-Gear-lottery-OK-at-best” zou een betere naam zijn.


Al jaren bestel ik bij Gearbest en het laatste jaar zijn ze van traag en wel OK afgegleden naar traag, incompleet versturende en moeilijk doende over afhandeling klachten.

Gearbest is een China shop die zich het beste laat kenmerken door lage prijzen, agressief adverteren en slim mensen en klanten inzetten om een goede naam te houden/krijgen.


Voor- en nadelen
Een bestelling plaatsen
Garantie
Hoe kunnen ze soms net onder de prijs zitten?
Maar al het allemaal zo’n kommer en kwel is, waarom kopen mensen er dan nog?
Tot slotVoordelen:
-Lage prijzen
-Heldere website
-Artikelen te koop die niet overal te krijgen zijn
-Paypal betaling mogelijk (en dat kan meer dan nodig zijn)
-Punten te verdienen welke om te zetten zijn in geld, dus wat korting
-Geen spam

Nadelen
-Voorraad indicaties foutief
-Onware verzend meldingen
-Traag in daadwerkelijk verzenden
-“gratis verzenden” staat gelijk aan een grote gok, wil je enige zekerheid hebben van aankomst dan moet je voor ongeveer $2 track and trace bijkopen
-Moeilijk geld terug te krijgen
-GB Wallet, oftewel storecredit
-Punten gebruiken en dus wat korting nemen maakt geld terugkrijgen moeilijker.
-Orders (of deel orders) annuleren ogenschijnlijk zonder reden
-Orders versturen ondanks annuleren
-Klanten lokken door te adverteren met lage prijzen voor producten op basis van intern voorgekookte afspraken met leveranciers, die als er niet voldoende verkocht worden niet geleverd zullen worden en geld terug krijgen kan lang duren in dergelijk geval.


Een bestelling plaatsen

De site is helder, de specs en eventuele vragen van mensen zijn goed te vinden.
Een product is derhalve zo in het mandje geplaatst en met credit card of Paypal makkelijk betaald.
In je account kan je een order overzicht zien en elke order heeft een bepaalde status.
Het gaat van “paid” à “processing” à “shipped” à “received” (als je de ontvangst bevestigd hebt)
Het aanbod is goed en er zijn wat dingen goedkoper dan elders te vinden zeker in een stunt aanbieding. Veel artikelen zijn echter ook voor dezelfde of lagere prijs op andere sites als Banggood of AliExpress te vinden.
Wil je niet met veel moeite via Paypal disputes/claims geld terug krijgen als iets niet aankomt? Dan zal je track trace moeten bijkopen voor ongeveer $2, In tegenstelling tot de andere China shops en platformen als AliExpress waar niet aankomen het probleem van de verkoper is, legt Gearbest dit heel duidelijk bij jou als klant.

Na het plaatsen ontvang je een email met bevestiging en kan het wachten beginnen.

Enige tijd later zal je - als ze het product daadwerkelijk kunnen leveren - een email ontvangen dat je pakket verzonden is. Leuk detail hier is dat je een foto krijgt van het pakketje en deze ook in je orderinformatie kan zien in hoge resolutie dus goed leesbaar.

Wacht niet aankomst, bestel en vergeet en kijk na een maand nog eens hoe het ervoor staat is het devies zoals bij alle China shops eigenlijk. Meestal zal het dan wel binnen zijn, maar alles binnen een maand beschouw ik als prettige verrassing.

Gearbest heeft deals met verschillende bezorgdiensten waaronder PostNL en na onderzoek ben ik erachter hoe ze echt werken met verzenden.
Dit is belangrijk en ik heb diep moeten graven, online kon ik het niet vinden.
Gearbest drukt zelf de labels af, maakt de foto en voegt het pakketje toe aan de bulk voor een vervoerder. Jij krijgt bericht “verzonden” en foto.
In werkelijkheid is het pakket op een stapel gelegd en pas als die stapel groot genoeg is voor bulk-korting komt de vervoerder het halen.
Dit kan erg lang duren en voor jou als klant brengt het veranderen van de :”processing” status naar “shipped” als nadeel dat je niet meer kan annuleren.

Goed, op een gegeven moment komt het dan hopelijk aan.
Zoals altijd het devies bij online bestellingen is het aan te raden even een video op te nemen van het uitpakken, dan heb je bewijs als er iets niet goed is.

Hopelijk is het goed en ben je tevreden bezitter van een leuk product.
Als je aangeeft dat je pakket binnen is gekomen dan krijg je wat GB punten en als je een review schrijft ook. Maak je een video dan krijg je nog meer punten. Punten welke later ingezet kunnen worden voor korting.

Komt het niet aan, wat naast verloren items veelvuldig voorkomt als de bestelling in delen op de post gaat, oei.
Heb je een deel van het totaal bedrag via punten of met Gbwallet betaald? Dan krijg je terug op je Gbwallet en zeggen ze dat Paypal of creditcard teruggaaf niet mogelijk is.
Als je een Paypal dispute start blijkt het alsnog wel te kunnen maar dat kost weer extra moeite.

Als je een bestelling plaatst met meerdere producten en ze sturen het in delen of niet volledig dan zal je zelf contact op moeten nemen waar de rest blijft, doe je dit niet dan bestaat het risico dat je niet alles ontvangt en als je de verpakking niet meer hebt en de claimtermijn bij Paypal voorbij is of je betaald hebt met je Gbwallet zal je geen geld terugkrijgen.
Ik las ergens dat bestellen uit China voor iemand een “full contact sport” was en dat is zeker het geval bij Gearbest.


Garantie

Tje, garantie is een heikel punt, maar dat is evident bij alle Chinashops.
Gearbest komt na touwtrekken eigenlijk altijd met hetzelfde als laatste oplossing.
Een (klein) deel aankoopbedrag teruggaaf op je Gbwallet of terugsturen en (meestal tussen de 50 en 75% van de nieuwwaarde) betalen voor een nieuw product.
Hier doen ze het duidelijk slechter dan andere Chinashops.
DX zeurt om foto’s maar na touwtrekken is minimaal 50% teruggaaf wel mogelijk
Banggood behulpzaam en bereid nieuw product te sturen als je bewijzen kan dat het niet goed is door het product
AliExpress, binnen 30 dagen dispute gestart minimaal 90 tot 100% terug zonder terugsturen. (nog geen ervaring met producten die buiten die periode stuk zijn gegaan)

Touwtrekken, daarmee bedoel ik eindeloos herhalen van standaard berichten “we are sorry bla bla bla can you privide us with some pictures bla bla“
Het lijkt regelmatig op een vastgelopen LP waarbij dezelfde berichten en verzoeken telkens voorbij komen, (LP een oude muziek drager met een groef waar de data uitgelezen werd, een kras waardoor de leeskop (naald) naar een eerdere plek in de groef schoot kwamen bij onzorgvuldig gebruik wel eens voor en leidde dan tot het telkens opnieuw horen van dezelfde muziek)
Enkel dreigen met een Paypal dispute of een dispute openen zorgt meestal wel voor voortgang in de zaak.


Hoe kunnen ze soms net onder de prijs zitten?

Uit bovenstaande zijn een aantal zaken te halen die de soms lagere prijs verklaren:

1 Afspraken over te verwachten verkoopaantallen met leveranciers en daarop afverteren. Doel gehaald dan gaat de aanbieding door, doel niet gehaald dan is op de achtergrond de aanbieding niet mogelijk meer en mogen klanten gaan touwtrekken om geld.

2 Ze houden zo lang mogelijk het geld vast en ze proberen altijd eerst teruggave op de Gbwallet te doen zodat ze weten dat jouw geld omzet gaat worden.

3 Besparen op verzendkosten door bulk afspraken met vervoerders te maken.

4 betaalde maar niet verzonden producten waar de koper niet over vraagt niet automatisch vergoeden

5 Veel meer kosten voor klant in geval van garantie dan andere Chinashops.


Maar al het allemaal zo’n kommer en kwel is, waarom kopen mensen er dan nog?

Hmmm, waarom kopen mensen een lot in de loterij?
Laten we in ieder geval zeggen dat de kans dat het goed gaat bij Gearbest groter is dan de kans op het winnen van de hoofdprijs met jackpot bij de Staatsloterij.

Belangrijk is dat het goedkoper lijkt en als alles helemaal goed gaat ook goedkoper kan zijn.
Een aantal mechanieken zoals het verdienen van punten voor korting komt heel positief over en als alles goed gaat is een beetje korting altijd fijn.

De vele videos die mensen maken voor extra punten geeft Gearbest een goede exposure op Youtube en in de zoekresultaten met zoektermen als “product XXX review”
Door de punten verleiden ze klanten tot het maken van reclame voor ze, slim bekeken.

Een andere en misschien wel de belangrijkste manier waarop ze heel slim markten bespelen, is mensen voorzien van gratis review samples.
Die reviewers hebben de eerste negatieve ervaring niet die elke normale consument wel heeft, namelijk afrekenen. Dat kleurt de mening en review nog voor het product in huis is.
Dan ontvangen de reviewers natuurlijk altijd het goede product (of zelfs geselecteerde beter presterende). Niet aankomen of foutief product en de moeizame afhandeling daar hebben deze reviewers dus ook niet mee te maken wat de blik op Gearbest wederom ten postieve kleuren zal.

Dan zijn medewerkers van Gearbest actief op diverse fora waar producten in hun categorieën worden verkocht en springen in klaag threads in met excuses en geven de zaken van mensen die te erg klagen intern voorrang.
Deze accounts worden ook gebruikt om de mensen die actief zijn in een community te benaderen en te verzoeken reviews te schrijven.
Deze verzoeken gaan nog verder, de vraag of iemand zich ook op andere platformen wil aanmelden om reviews daar te plaatsen komt vaak voor.

Mensen die neutrale reviews schrijven of zelfs negatief over een product schrijven, die kunnen verdere review exemplaren vergeten.
Dus het Gearbest systeem zeeft de reviewers die hen in een zeer positief daglicht zal stellen eruit en zo zorgt Gearbest voor een positieve buzz and invloed op diverse platformen.

Wat opvallend is, naast dat erge klagers door medewerers sneller aan een oplossing geholpen kunnen worden, zie je dat de reviewers (die dus de negatieve ervaringen van de “gewone” klant niet kennen omdat ze alles snel, gratis en goed ontvangen voor reviews) in klaagthreads het soms vurig opnemen voor Gearbest.
En door het review systeem ook nog eens naar eer en geweten.
Tja dat is natuurlijk logisch want als de negatieve ervaringen er niet zijn, enkel zeer positieve dan voel je je geroepen in de bres te springen voor de winkel die jou zoveel voordeel brengt.
En zo kan Gearbest door een paar dure producten goed af te leveren invloed uitoefenen zelfs daar waar mensen gegronde klachten uiten en de gewone consument die vluchtig leest de indruk geven dat het allemaal toch niet zo slecht is.


Tot slot

Laat ik jullie de details van alles wat misgegaan is besparen want dan zou deze blog veel te lang worden.
Zeggen kan ik dat ik op 1 lopende zaak na uiteindelijk geld terug heb gekregen of akkoord kon gaan met Gbwallet teruggave omdat ik iet wilde hebben dat ze voor een goede prijs verkochten.

Belangrijk advies zal ik mee afsluiten.

Bestel slechts 1 artikel per bestelling. Wil je 5 dingen kopen? Maak daar 5 bestellingen van. Dan is de kans op onvolledige aankomst kleiner, of vertraging omdat 1 product er toch niet is.
Ook maak je de totale waarde lager, dus de kans op invoerrechten/BTW afdracht kleiner.

Maak bij aankomst een video van het uitpakken waarbij je de labels in beeld brengt en de daadwerkelijk ontvangen inhoud van elk pakket.

Betaal met Paypal, nooit met Ideal als dat mogelijk zou zijn (geen idee of dat al kan of mogelijk gaat worden hoor) en ook liever niet met CreditCard, Paypal heeft het eenvoudigste dispute systeem. (Interessant puntje is dat Gearbest de enige winkel is waar mijn Franse Paypal alles boven 2 maandelijkse betalingen afblokt. Paypal Frankrijk lijkt dus al een soort limitatie toe te passen, bij geen enkele andere shop maak ik dat verder mee.)


Bij problemen, direct een ticket openen en als er niet snel een goede oplossing is een Paypal dispute starten. Je kan een Paypal dispute of claim op elk moment stopzetten maar doe dat pas als de zaak is afgerond, beloften zonder acties zijn geen reden tot stopzetten, eenmaal gestopt dan kan je die transactie niet meer betwisten (dispute openen en claimen) en dat weet Gearbest.

Bedenk vooraf of die paar centen het waard zijn om bij Gearbest te kopen, check bijvoorbeeld de prijs even met AliExpress waar het systeem jou als koper beschermd. Vele dingen zijn gelijk geprijsd zelfs met kortings codes, maar niet alles dus het is een afweging. Maar goed, zie je die superdeal en houd je je aan bovenstaande adviezen dan kan je gewoon een goede ervaring hebben.


En paar centen?
Laten we eens een voorbeeld geven
Zie op Gearbest de Olight S30R II Baton met prijzen van $76 a $84
Mensen kunnen via diverse wegen een coupon krijgen en die soep zal niet zo heet gegeten worden.
Dan kijken we als consument op AliExpress
http://www.aliexpress.com...-Battery/32505289917.html

Als een eindgebruiker hem daar voor $53.87 kan kopen dan is de inkoop prijs lager en heeft Gearbest dus de ruimte om ongeveer $25 “korting” te geven.
Bij Banggood zit hij op hetzelfde prijspeil and Gearbest en veel mensen zullen bij elke dollar minder dan 70 al het idee hebben een goede prijs te betalen.

Er zijn echter ook voorbeelden precies de andere kant op.
Ganzo messen, goede en bij Gearbest betaalbare messen die afwisselend per model goedkoper zijn kan je eigenlijk alleen daar voor een goede prijs kopen (en dat zijn dan ook mijn laatste drie bestellingen daar)

Ook werkt Gearbest mee aan speciale edities van zaklampen en die worden dan echt alleen daar verkocht.

Dus in alle eerlijkheid, ik sluit niet uit dat ik er in de toekomst wear wat koop maar dat doe ik dan wel bewust van de risico’s en wetend hoe met eventuele problemen om te gaan en met het schrijven van deze blog hoop ik die informatie over gebacht te hebben.

Ervaringen met het kopen bij Aliexpress

Door Silent7 op woensdag 9 december 2015 13:14 - Reacties (23)
Categorieën: Anders, Frankrijk, Views: 29.582

The English and actualised version of this blog can be found HERE


CHINASHOPS

Al een tijdje koop ik spullen bij de site Aliexpress.com

Daarvoor bestelde ik dingen bij Dealextreme etc.
Maar nadat vooral DX er een handje van had erg moeilijk te doen bij defecte spullen zocht ik een andere bron.
En na wat lezen heb ik het idee dat Aliexpress wezenlijk anders werkt dan de andere (China)shops.

Aliexpress geeft verkopers een platform waar ze hun spullen kunnen verkopen.
Aliexpress is dus niet zelf een shop en daar komen een aantal voordelen uit voort.

Een shop als DX zal bij een probleem direct zelf schade lijden terwijl een defect product bij Aliexpress kopen kan zorgen voor imagoschade voor het platform en daarom zie je dat Aliexpress zelf wil dat alles goed gaat.


Een shop als DX is een dozenschuiver met een enore lading aan diverse producten waar de klantenservice waarschijnlijk niets van weet of zelfs maar ooit hun handen op hebben gehad.
Op Aliexpress zijn verkopers te vinden die zich richten op 1 product of categorie en dus echt weten wat ze verkopen.
Zo had ik goed overleg over een LEDlamp voor in het zwembad met een verkoper die alleen zwembadspullen verkocht en uiteindelijk een lamp in huis voor €80,- die hier bij de twee zwembadwinkels waar we wel eens komen ruim €500,- zouden kosten.


Je koopt via Aliexpress en de voorwaarden zijn duidelijk:
Is een product niet op tijd verzonden door de verkoper dan krijg je je geld terug.
Is een product niet op tijd aangekomen, dan krijg je je geld terug.
Is een product niet goed en dat kan je bewijzen (door een video van de werking of video van uitpakken) dan krijg je het geld terug.
Dan controleert Aliexpress zelf ook de verkopers en ik heb wel eens meegemaakt dat ik bericht kreeg dat ze een verkoper niet vertrouwden en even later had ik mijn geld terug.


BEOORDELINGEN

Het is mogelijk om producten en verkopers na ontvangst te beoordelen.
Verkopers willen niets liever dan een goede beoordeling en dat geeft een koper een middel om wat druk te zetten mocht dit nodig zijn.

Zodra je aangeeft dat je product ontvangen is volgt direct de vraag of je wilt beoordelen. Meestal doe ik dat pas later en ik doe het alleen als ik echt iets zinnig kan zeggen. Zo heb ik een stapel zaden gekocht maar die zitten nog niet in de grond dus daar kan ik geen oordeel over vellen.

Ik scan meestal ook door de beoordelingen heen.

De beoordelingen zijn voor verkopers en producten dus bij de keuze voor een aanschaf ontstaan er interessante keuzehulpen.
Elk product is te koop voor meerdere prijzen en bij meerdere verkopers.
In geval van een artikel zonder nadere specs (denk USB laadkabel) sorteer ik op prijs en scan door de beoordelingen heen.
Mocht ik nu 2 keer dezelfde laagste prijs zien dan kunnen beoordelingen helpen met de keuze.
Ik verkies dan liever het product met goede beoordelingen boven het product zonder beoordelingen

Maar het kan ook gebeuren dat er nog maar heel weinig productbeoordelingen zijn.
10 of minder vind ik te weinig om waarde aan te hechten.
Bijna altijd zal in een geval van twee bijna gelijk geprijsde artikelen met (te) weinig beoordelingen info beschikbaar zijn over hoe de verkoper gerated is.
Uiteraard ga ik dan liever voor de verkoper met 751 positieve beoordelingen boven een verkoper met 1 of geen :)


DISPUTESS

Ik heb nu 105 afgeronde aankopen waarvan zes niet goed gingen (2 x gecancelled door Aliexpress, 1 keer bijna incomplete ontvangst 2 x product niet goed werkend en 1 bestelling incompleet.

BIj de overige 99 was alles ruim op tijd binnen en ben ik tevreden met de spullen.

De zes missers dan.
De eerste was een set om met gekleurde plastic bolletjes die atomen voorstellen moleculen te kunnen bouwen.
Ik ontving de verpakking en de interne zak was open (waarschijnlijk douane) en er zaten nauwelijks atomen in. Om te beginnen een mailtje gestuurd.
Een halve dag later geen reactie, dus opnieuw een mailtje dat ik bij uitblijven reactie een negatieve review moest schrijven en dispute zou openen (oops even geen rekening gehouden met tijdsverschil).
De volgende dag reactie met een vraag om foto en welke gewicht er op de verpakking stond.
Dat stuurde ik en ze wilden me een refund geven. Maar goed, ik wilde die set hebben en wat binnengekomen was had een zeer goede kwaliteit dus heb voorgesteld en nog 1 te kopen (je kan niet genoeg atomen hebben nietwaar :)) als ze er twee op zouden sturen en daar wilden ze mee akkoord gaan.
Een dag of 10 later arriveerde het helemaal goed en een goede beoordeling was op zijn plaats.

Twee keer kreeg ik een dag na plaatsen bericht dat Aliexpress de verkopers niet vertrouwde en dat de order gecanceld zou worden, spoedig gevolgd door ontvangst geld.

De twee niet werkende producten, dat speelt nu, gisteren de disputes goed gefiled met video's.
Van twee verkopers een pepermolen die geen peper maalt, enkel zout doen ze een beetje.
Eerst een dispute met een foto waarop de twee verkopers vroegen om een video.
1 verkoper wilde het via mail afhandelen, dus buiten het dispute systeem van Aliexpress om, maar ik heb de video in het dispute gevoegd, er is nog geen reactie gekomen daarop.
De andere putte zich uit in excuses en geeft refund.


De andere bestelling waarbij spullen ontbraken was een bestelling met 10 glazen hart hangertjes waarvan er 6 niet in de verpakking zaten. Dit waren in het ordercentrum 10 onderdelen in 1 bestelling dus ik kon van de vier die wel waren aangekomen aangeven dat ze binnen waren en beoordelen. Een dispute voor de rest en ze gaven aan over te moeten gaan tot refunds welke ook spoedig volgden.


COMMUNICATIE met de verkoperss

Ik heb nu allerlei bestellingen lopen, waaronder veel zaklampen. Ik heb voor aanschaf met de verkopers gemaild met vragen om de specs. Mochten deze niet goed zijn dan heb ik die verkopers naast de spes op de productpagina ook via deze weg helemaal klem.

Iets om rekening mee te houden;
Het zijn Chinezen die volgens mij alles door een google translate achtige site trekken.
Dus gebruik korte zinnen, makkelijke woorden.
Heel duidelijk to the point zijn maakt dat communicatie prima mogelijk is.
Lange complexe zinnen en je krijgt een verwijzing naar specs, want daar kunnen ze duidelijk veel minder mee.


FREE SHIPPING

Na de eerste search gedaan te hebben zie je alles wat er aan voldoet.
Ik kies eigenlijk altijd voor free shipping, dan loop ik geen risico geld te verliezen als een product niet goed is.
De shipping verwerken ze dan wel vaak in de prijs, dus bijvoorbeeld product A is te krijgen vanaf een prijs van 5 maar als je op free shipping klikt is de goedkoopste 8. Soit so be it.
Soms krijg je de keuze om toch te kiezen voor een betaalde shipping vanuit bijvoorbeeld Europa.
Het is dan een keuze en heel soms heb je echt geluk als gratis verzending vanuit Europa kan.
Zo wilde ik een week voor Sinterklaas een telescoop voor mijn vrouw kopen en keek nog even op Aliexpress. Zag daar dezelfde die ik wilde voor de helft van het geld met verzending vanuit Duitsland. Drie dagen later was hij in huis en het is een prachtigding van goede kwaliteit.

Normaal kan het even duren voor dingen aankomen.
Ik reken zelf op de eerste ontvangstmogelijkheid na ongeveer twee weken.
Het kan sneller en langzamer al heb ik langer dan 30 dagen op 1 keer na niet meegemaakt.

Ik schreef al dat Aliexpress je geld terug geeft al een product niet op tijd binnen is. Hier moet je wel een dispute voor starten. Plm 1 week voor verstrijken ontvangst termijn stuurt Aliexpres je een mail om je hierop te wijzen en daarna nog drie keer.
Je kan bij die order dan ook aangeven de verkoper nog wat extra tijd te geven.
Als de verkoper daar mee akkoord is, dan is de terijn langer en zou de verkoper niets zeggen dan start je een dispute (dus een verkoper gaat altijd akkoord met je voorstel (wat niet meer is dan een button klikken, extra termijn perode kiezen in dagen en op OK klikken).


LET OP: DOUANE en GARANTIE

Als je boven een bepaalde waarde uitkomt dan kan het zijn dat je je invoerrechten moet betalen. Het hangt dan af van de bepalingen in het land waar je woont.
Ik weet niet hoe het hier in Frankrijk is maar voor Nederland is het vanaf €150,- dokken.
Nu staat er op de omschrijving bijna altijd "GIFT" en een lage waarde maar toch kan het dus inderdaad voorkomen dat er nog extra aan de postbode betaald dient te worden.
Zelf koop ik niet echt dure dingen.
De twee duurste dingen die ik uit China heb laten koen zijn een 20L RVS destilleer set van €130,- en de Doogee Titans2 die minder was dan dat.
Daar hoefde ik hier geen extra betalingen voor de doen.

Echt dure dingen als een notebook zou ik niet graag kopen want bij een eventueel probleem binnen garantie zit je dan eigenlijk klem. Verzenden voor reparatie is duur en het proces zal veel langer duren dan bij je lokale pc man.

Veelal zal je dus afschrijven als iets stuk gaat.
En dat is dus iets om rekening mee te houden.

Voorbeeld, Ik wilde de LEDlampen in de slaapkamer van mijn zoon vervangen door andere. In het plafond element zatten drie E27 LED lampen die veel te fel waren en op 3W werkten.
Die lampen hadden me hier €7,95 per stuk gekost.
Ik vond lampen van 2W die mooie gele streepjes als licht elementen had en voor minder dan een dollar per stuk heb ik die gekocht. Ze zijn inderdaad minder fel, als ze uit zijn zien ze er ook mooi uit. Als die nu snel stuk gegaan zouden zijn dan was ik niet gaan miepen over garantie, met dergelijke prijzen schrijf je af, want ik ben pas net zoveel kwijt in geld als ik er 8 gebruikt heb. In dit voorbeeld is het helemaal top want ze werken al ruim meer dan een jaar terwijl de eerste dure hier gekochte spot de geest al gegeven heeft (net na een jaar dus ook een gedwongn afschrijving.)


COMMUNICATIE met Aliexpressss

Om te beginnen moet ik zeggen dat ik geen opt-out voor nieuwsbrieven of adds heb hoeven doen en toch nog geen 1 keer een reclame uiting van Aliexpress heb ontvangen. Heel erg fijn, waar gearbest en banggood je helemaal stuk spammen als je niet oppast is elke mail van Aliexpress een mail met een reden.


De volgende mails krijg je (of met een * kan je krijgen) bij een bestelling
1 bestelbevestiging, direct
2 betaalbevestiging, na een paar uur
3 verzendbevestiting, als de verkoper het verzonden heeft
* waarschuwing dat einde ontvangsttermijn eraan komt (week voor deze afloopt en je nog niet op confirm order hebt geklikt of het nog niet binnen is gekomen)
* waarschuwing dat einde ontvangsttermijn eraan komt (5 dagen voor deze afloopt en je nog niet op confirm order hebt geklikt of het nog niet binnen is gekomen)
* misschien nog meer waarshuwingsmails, maar daar heb ik geen ervaring mee.
* als je getekend hebt voor ontvangst een aantal dagen daarop de vraag of je de ontvangst ook wil bevestigen
4 na bevestiging ontvangst een mail met verzoek van verkoper om een beoordeling te geven

Allemaal logische mails in het Engels die weinig tekst bevatten en verwijzen naar de order met het nummer klikbaar om er direct heen te surfen.

Volgens mij is het mogelijk de site op Nederlands te zetten maar daar heb ik niet voor gekozen.


APP


Er is een APPje.
Deze geeft je snel inzicht in alle orders en berichten.
Ik vind het volgen van orders en communicatie met verkopers via de app overzichtelijker dan de site.
Ook geven ze wat procenten korting bij bestelling via de app dus dat is ook leuk.
De APP heeft de volgende permissions
turn data on (dat is geen positieve imho maar die staat bij mij op always off)
turn on WIFI (idem)
send MMS (idem)
En de APP werkt gewoon netjes.
het zoeken op de app gaat minder fijn, op de site is het makkelijker om eigenschappen te selecteren en de selecteren en vooral het excluden van keywords op de site kan erg handig zijn en is in de app niet mogelijk.

De APP is onderweg als je bij een winkel iets wilt kopen erg gemakkelijk om snel even te kunnen kijken of die groot aangeprezen deal echt wel een goede deal is voor je. De APP is sneller dan de site op een mobiele telefoon.


TOT SLOT


Betalen doe je met credit card.
Je kan ervoor kiezen een creditcard aan je account te hangen voor sneller afrekenen, maar dit hoeft niet.
Ik deed voorheen alles met Paypal en moest even slikken dat er een echte creditcard nodig was.
Maar na een ruim jaar ervaringen en goede afschrijvingen en bijschrijvingen heb ik er vertrouwen in dat ze goed omgaan met de gegevens en het gegeven vertrouwen.

Voor mij is Aliexpress een ideaal platform en voorkeur Chinashop.
De ervaringen zijn goed en door de dispute mogelijkheden is het erg veilig.

Het idee dat de site Aliexpress voordeel heeft bij het goed laten functioneren van verkopers en zelf geen financiële gevolgen zal ondervinden als een product niet goed of niet aankomt maakt dat ik een gevoel van win win krijg.
Iedereen is in deze situatie namelijk beter uit als het gehele koop proces en klachtenafhandelingen goed verlopen.
Dit terwijl andere winkels, niet alleen Chinashops, eigenlijk alleen voordeel hebben uit het verkopen maar daarna schade leiden als er ondersteuning, garantie of refunds nodig zijn.

Wij veranderen van mobiele provider

Door Silent7 op maandag 7 december 2015 13:13 - Reacties (5)
Categorie: Frankrijk, Views: 3.499

Van 2 abbo's voor €56 naar 3 voor €14,
Van totaal 1GB+500MB internet naar 24GB
Van 2 x onbeperkt bellen en SMS in FR naar 2 x onbeperkt bellen mobiel FR en VS + onbeperkt vast 55 bestemmingen + 3 uur onbeperkt wereld.
Van een prvider die dagen geen bereik gaf naar de mast die er altijd is.
Hijs fijn :)


Toen we hier net kwamen wonen hebben we in een Orange winkel twee abbo's genomen.
Voor mijn vrouw onbeperkt bellen in FR en 1GB internet met terugschroeven snelheid als dat op is a €32,- per maand.
Voor mij onbeperkt bellen en 500MB internet met terugschroeven snelheid bij overschrijding snelheid daarvan voor €24,-

Afgelopen zomer viel het netwerk regelmatig helemaal weg.
Via Apps gekeken en de mast was dan echt niet meer zichtbaar.
Bellen naar Orange en ze waren er mee bezig en we kregen restitutie voor die gemiste tijd.
Via de maten van SFR werken kon/mocht niet.

Het begon me flink te irriteren, je ziet een beshikbare mast maar bent zelf niet bereikbaar.
Stukje extra ergenis was dat er vele momenten waren zonder mobiel bereik hier maar alleen na bellen hoefden we minder te betalen.

Nu hebben we ook nog Nederlandse abbo's (voor zaken als DIGID) en deze waren wel bereikbaar.

Dus het knaagde al een tijdje.
Door de apps als Open Signal neigde ik naar SFR.

En opeens werden we gebeld met een aanbieding van een derde bedrijf, B&YOU en na wat praten konden ze ons de deal geven met 2 abbo's 3 uur bellen en 2GB internet en 1 abbo (nieuw nummer voor zoon) 2 uur bellen en 20MB internet voor totaal €31,- (snelheid reductie na bereiken limiet internet)
NIeuwe mast dus ik durfde er wel op te vertrouwen dat dit goed zou werken.

Dat klonk goed dus we wilde het bestellen maar de creditcard betalingen lukten niet, nodig voor verzenden simkaarten.

Daarop eens met bank gaan praten en een prachtige functie ontdekt dat ik in mijn Franse online bankomgeven een virtuele creditcard kan aanmaken met een geldigheidsduur en beschikbaar bedrag naar keuze. NICE en we waren klaar voor het afsluiten van de deal.

Maar goed itt tot eerst een irritatie en er niet zoveel mee doen was ik nu natuurlijk wel echt rond aan het kijken.
En ik kwa RED by SFR tegen. Het SFR netwerk, klantenondersteuning maar met het budgetlabel RED (zoals ooit HI dat van KPN was.)

En die hadden een mooie deal voor een zeer korte tijd met black friday.
Onbeperkt bellen mobiel/vast Frankrijk
Onbeperkt bellen mobiel Noord Amerika en de Franse regios buiten Europa
Onbeperkt bellen vast 55 landen waaronder de Europese landen en de VS
2 GB 4G internet met snelheidsreductie achteraf
Voor €4,99 per maand ieder moment opzegbaar.

OK Dat wilden we wel, voor 15 klaar zijn voor ons drietjes dus een kwart betalen van nu en voor veel meer.
Bestellingen geplaatst en betaald.
De twee met nummerbehoud gingen vlekkeloos maar balen, het nieuwe nummer voor onze zoon liep eerst vertraging op en werd zonder reden van opgaaf gecancelled.
Wellicht was drie abbos op 1 naam en betaalrekening te veel van het goede.

Wij balen tot ik via google ads een reclame voorbij zag komen van Virgin Mobile,
3 uur bellen vast mobiel
onbeperkt SMS/MMS
20 GB 4G internet met reductie snelheid na bereiken limiet
eerste 12 maanden €3,99 daarna €19,99 maar elk moment opzegbaar.


Dus we hebben nu voor iets minder dan 14 veel meer dan waar we voorheen bijna vier keer zoveel voor betaalden.
En ik wilde voor onszelf toch echt SFR, die mast is altijd te zien en betrouwbaarheid is belangrijk.
Dus ik was sowieso niet voor Virgin gegaan.


Interessant is dat het meenemen van nummer en stoppen abbo bij de oude provider extree makkelijk gaat.
I weet niet hoe dat tegenwoordig in Nederland gaat maar hier bel je een nummer en ontvang je een SMS met een code. Die geef je door aan de nieuwe operator en hop het is geregeld, geen extra papieren oid afdrukken en opsturen.
Alles gaat totaal digitaal, echt heerlijk en een gemak vergeleken met de keren dat we in NL van provider wisselden.