The heat is on!

Door Silent7 op maandag 30 maart 2015 12:13 - Reacties (4)
Categorieën: Duurzaam?, Frankrijk, Views: 5.199

http://i58.tinypic.com/2q8t354.jpg

Er s een hoop aandacht op Tweakers voor domotica en het topic "gas besparen door CV tuning" doet het ook goed.
Nu we hier een jaar wonen een stukje over onze verwarming en hoe domotica daarin een rol speelt.

We hebben een verwarming systeem dat bestaat uit:
1 CV boiler voor de helft van het huis (waar oa de slaapkamers zijn)
1 CV boiler voor de rest van het huis (waar oa de grote woonkeuken is waar we veel zijn overdag)
1 houtkachel in de grootste woonkamer boven waar we niet vaak zijn (en waar teven twee radiatoren op CV 1 hangen)
1 houtkachel in de woonkamer onder de woonkeuken waar we in de winter regelmatig zijn en waar tevens een radiator van CV 2 hangt.)
1 houtkachel in de schoolruimte waar geen CV radiator hangt.

Gas komt uit een grote tank naast het huis waar we afgelopen november +/- 1100L gas in hebben laten pompen.
Daar zit een meter in die van 0 tot 100% gaat. Maar hij mag niet verder dan 85% worden gevuld en onder de 20% moet die eigenlijk ook niet komen, dus effectief is 65% hetgeen we het mee moeten doen.
In Amsterdam waren we gewoon de CVs lekker te laten draaien via een thermostaat en ook hier stonden de CVs in eerste instantie heerlijk te brullen en was het lekker 20GrdC in huis.
Tot ik na een week zo stoken zag dat de gashoeveelheid met 15% van 85 naar 70% was afgenomen. En om nou elke vijf/zes weken voor €1200,- gas aan te laten rukken in de winter...)


Tijd voor verandering.
CV 1 per dag drie keer een uur aan (ochtend ten tijde van opstaan, middag een uurtje en avond ongeveer even voor naar bed gaan) om de echte kou weg te houden. Het slaapt heerlijk in een wat koele kamer en dat het verder wat kouder is dat voelen we niet.
CV 2 per dag vier uur aan (ochtend even voor wakker worden 1 uur, lunchtijd 1 uur en einde middag 2 uur) om de temp wat op te krikken.

We hebben een flinke stapel hout besteld en zijn de houtkachels gaan gebruiken.
De kachel in de woonkamer onder de woonkeuken dagelijks de hele dag. De schoorsteen loopt langs de woonkeuken en door warmtekanalen krijgt de keuken ook verwarming mee (lucht die eruit stroom is 24 a 28 GrdC en op de verste plek daarvandaan is het dan 18 GrdC).
En paar uur per dag de kachel in de schoolruimte aan en een paar uur per week de kachel in de grote woonkamer boven als we er gebruik van maakten.

Van november tot nu is het gas van 70 naar 25% gegaan, dus ongeveer 45/20=2,25% per week.
Acceptabel en met de huidige 5% kunnen we douchen en koken tot november, toen we hier kwamen wonen stond de meter op 25 en is gezakt naar 20 bij bijvullen.

Het is nu iets kouder maar echt koud is het niet bij opstaan door de CV en de rest van de dag als de houtkachel ekker aan het branden is dan is het in de woonkeuken een graad of 18 a 19 en in de woonkamer eronder 22 a 24.

Op het gebied van verwarming zou domotica totale idioterie zijn voor ons. Ouderwets hout klieven en stoken dat zie ik een domoticasysteem niet voor me doen en de kachels vervangen door pellet kachels met automatsche aanvoer zou niet alleen erg dur zijn maar ook grote aanpassingen aan het huis vergen. Los van het aanzicht, de kachels werken nu erg romantisch en zien er geheel in stijl met het huis uit.

We hebben van een vriendin een oude merk kachel overgenomen. Na wat dagen schuren en verven met speciale hittebestendige antiroest verf zien de onderdelen er weer uit als nieuw. Later vandaag even wat nieuwe bouten halen en die kan in de schoolruimte in elkaar gezet. De oude kachel aldaar is door de voorgaande bewoners nooit gebruikt voor verwarming. De kachel in de woonkamer onder de woonkeuken is hetzelfde en naast niet opgestookt zijn de beste onderdelen in die kachel gebruikt.
Dat is jammer, want hij brandde niet erg fijn terwijl er in de rookafvoer wel een hittekanaal naar de bovenliggende badkamer zit. het type kachel staat door de bouwwijze enkel toe te stoken op een houtrooster maar de nieuwe is te gebruiken zonder houtrooster en zonder aslade. Het hout ligt dan in zijn eigen as en brand rustiger, een blok erop voor slapen betekend in dat geval dan ook dat zonder aanmaakblokje nieuw vuur te maken is. Ook is de nieuwe anders van opbouw en aanzienlijk zwaarder.

Veranderingen die nu op het lijstje staan om voor het volgend stookseizoen te realiseren.
1 alleen maar eikenhout kopen, deze blokken branden beter.
2 de nieuwe kachel veel gebruiken en de deuren naar de ruimte open houden voor opstijgende warmte.
3 in de woonkeuken waar nu redelijk laag bij de grond een rooster zit voor de warmte in het rookkanaal de plank waar de roosters opzitten verwijderen en aldaar met (spek)stenen de warmte van de schoorsteen de woonkeuken inbrengen en de roosters drie meter hoger monteren om ook de warmte van de schoorsteen boven de huidige uitlaatplek de hoge woonkeuken in te krijgen.


Als we in de toekomst de molen draaiend hebben is het natuurlijk wel de bedoeling het gas uit te faseren door de twee boilers te vervangen met een elektrisch systeem. maar goed, de focus ligt nu op het land op orde krijgen. Het molenrad en alles wat daarbij hoort komt daarna. Hierover zal ik wel een forumpost gaan maken denk ik want dat is zeker een tweakerwaardig project.

Draadloos geluid (a-domotica +/- 200Hz)

Door Silent7 op zondag 29 maart 2015 21:22 - Reacties (5)
Categorieën: Duurzaam?, Frankrijk, Views: 4.803

Wat staat tweakers vol met zaken rondom domotica.
De voordelen lijken eindeloos zo lees ik; energiebesparing, gemak en natuurlijk tweakwaardige projecten!

Hoogste tijd voor een stukje a-domotica in onze molen.

We maken gebruik van een drietal sensorsystemen die capabel zijn tot het ontvangen van signalen in de range 20Hz tot 20kHz en het gebruik ligt op ongeveer 100? millivolt bij ontvangst van het signaal.
De zendeenheid geeft een signaal van ongeveer 200Hz af.

Het bereik van de zendeenheid is variabel maar bij een normale trigger komt er een signaal vanaf dat tot in de - vanaf de zendeenheid bekeken - verste uithoeken van ons terrein opgevangen kan worden.


Een belangrijk onderdeel van domotica is natuurlijk het veelgeprezen besparen van energie en het energiegebruik van ons systeem valt zeker niet tegen.
De zendeenheid is niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en er zitten geen batterijen in.


Het gemak van installatie was onovertroffen, slechts 4 schroeven voor de zendeenheid en de sensoren dragen we gewoon bij ons, sterker nog, die hadden we ons hele leven al in gebruik zonder noemenswaardige problemen.

Programmeren of installeren van software bleek niet nodig het werkte direct out of the box.

Is er nog iets te tweaken vraag je je misschien af. Nou zeker wel, met relatief eenvoudige middelen zou ik de hoeveelheid uitgezonden Hz van de zendeenheid aan kunnen passen en ook de sensoren zijn dusdanig te modificeren dat de gevoeligheid afneemt. Echter heb ik daar niet de minste wens toe op dit moment.


Aanbellen.
En daar liepen we tegen iets aan.
Of eigenlijk tegen iemand.

We hadden twee postbezorgers van La Poste.
Een vriendelijke meneer op scooter voor brieven en kleine pakketjes en een vriendelijke dame die met de auto de wat grotere dingen komt brengen.
Ze rijden ons terrein op en bellen bij de voordeur aan.
En dat doen ze met deze bel:
http://i62.tinypic.com/2rojo79.jpg
nu op deze regenachtige dag ziet het er niet zo top uit, over een maandje staan al die vreemd lopende takjes vol met blauwe bloemen van de blauwe regen dus dat trekt wel bij


Toch begon ik laatste tijd opeens briefjes in de brievenbus te vinden dat we niet thuis getroffen waren en dat ik de volgende dag op het postkantoor iets af kon halen. Dit ook op dagen dat we gewoon thuis waren.
Toen ik op een dag in de voortuin aan het werk was hoorde ik de scooter van de postbode aankomen en liep alvast naar de brievenbus.
En aldaar trof ik even later een nieuwe postbezorgster die al bezig was het het schrijven van een briefje dat we niet thuis waren aangetroffen.
En wat bleek, ze dacht dat bij komen op privéterrein er in geval van een ongeluk zoals de scooter die omviel geen sprake was van verzekerd zijn dus ze weigerde resoluut verder te komen dan ons hek.
We moesten maar een knopje met bel installeren.

Zie hier een echte kans voor domotica!
Ik had al zitten denken aan het aanleggen van een stroomdraad om er verlichting en misschien iets van een intercom aan te leggen dus vol goede moed vervolgde ik op die weg.
Maar ergens voelde het niet goed, de fundering en oudste delen van onze molen zijn bijna 1000 jaar oud, Knopjes op het oude hek of stenen paal? Nee dat ging hem toch echt niet worden.

Iets dat bij het huis past en bij de huidige manier van aanbellen.
Na wat rondzoeken vond ik online een oude kloosterbel. Hij was bruin toen hij binnenkwam en een poetsbeurtje later vond ik het aceptabel al te nieuw hoeft hij er ook niet uit te zien dus hij kon het hek op.
http://i61.tinypic.com/2vw6yhd.jpg

Dame van de post paar dagen geleden gesproken en die was er blij mee.
Wij ook ;)
http://i61.tinypic.com/qqe98m.jpg